Saturday, January 20, 2018

Textual description of firstImageUrl

Păduri și drumuri







”Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.”
                                          
  Robert Frost

Dacă te-ar întreba vreodată cineva ce teritoriu ai vrea sa fii, ce ai răspunde? Știu că este o întrebare stranie și poate fi interpretată diferit, dar eu mi-aș dori să fiu o pădure. Când scriu pădure mă gândesc la pădurile alea din the Hobit, Lord of the Rings sau alte povești ecranizate. Mi-aș dori să fiu o pădure fermecată cu copaci mari și înfiorători, animale salbatice, mlaștini și o cabană înfundată în desișuri unde ar trăi o vrăjitoare. Ea, ca și inima pădurii ar simțit fiecare mișcare a naturii și ar recunoaște oaspeții nepoftiți din depărtare, întinzându-le diferite capcane pe care ei le-ar evita după cum le este cugetul.

Dacă aș fi o pădure, cărările mele ar fi niște căi către mine însumi, iar urmându-le m-aș pierde tot mai mult în sălbăticie încercând să citesc în semne calea corectă, și cel mai des aș alege-o pe cea grea în locul celei ușoare, crezând că ea mă poate învăța mai multe - că fuga este sănătoasă în cazul când dai peste un urs, ori că nu este rău să cunoști mai multe lucruri despre ciuperci înainte să le gătești. Și totuși, să aleg calea cea grea este un obicei aproape prost pe care îl blestem dese ori înainte de somn în momentele când îmi pare că o fac în zadar pe eroul. Atunci încerc să adun destule motive ce m-ar face să mă dezic de teoria mea naivă și să ader comunității oamenilor care aleg drumul cel mai ușor către câștig, dar de fiecare dată eforturile mele eșuează.

E ușor să îmi explic încăpățânarea cu care mă apuc de tot ce pare a fi greu și nu este recomandat, o temă mai grea pentru un eseu sau o schimbare cu traiul într-o țară străină unde ar trebui să reiau cursul adaptării și integrării în societate. Această încăpățânare vine poate din ideea că eu pot să fac asta, să parcurg drumul cel mai greu și să ajung învingătoare în final, dintr-o încredere poate oarbă în ideea că eu sunt diferită sau pur și simplu o fac pe deșteapta. Dar oare faptul că am ales și am parcurs calea cea grea de atâtea ori nu este o dovadă a capacităților mele? Eu zic că da. Mai mult decât atât, toți cei care aleg și urmează calea cea grea sunt diferiți, pentru că ei au demonstrat că pot să o facă. Indiferent de ce cale anume este vorba în situația lor: o problemă de sănătate, un job full time și o familie de întreținut, un job full time și o familie de întreținut plus universitate, o afacere personală și universitate -  alegerea și parcurgerea acestui drum nu este doar un succes, dar și o confirmare a faptului că ei sunt diferiți, și din acest motiv ei pot să aleagă calea cea grea.

Diferit nu înseamnă neapărat mai bun, pentru că nu există un mai bun universal, există un mai bun la ceva. Dacă încerci să înveți cum se cântă la un instrument muzical alegând cele mai grele compoziții muzicale, probabil că ar trebui să exersezi cel puțin două ore pe zi pentru a le interpreta ca atare, iar dacă vrei un rezultat mai bun, poți să exersezi și cinci ore pe zi, dar asta cu siguranță nu te-ar putea face mai bun decât cel ce cântă bine la un alt instrument sau știe să administreze bine o afacere. Asta te-ar face diferit în arta de a învinge asupra ta - ceea ce unora nu le este dat să înțeleagă, pentru că ei nu își doresc să concureze cu ei înșiși.

Concureța cu noi înșine este ceva ce nu ne face niciodată mulțumiți, pentru că orice câștig în această luptă este și o învingere asupra noastră. E ca un joc de volei în care tu joci împotriva ta. Tu îți setezi plasa destul de sus și petreci ore în șir în fața ei încercând să marchezi, ca în momentul succesului adversarul tău să te acuze că ”așa zisa ta victorie” ți-a luat prea mult timp. Prin urmare, calea cea grea te transformâ în cele din urmă într-un perfecționist, un sacrificiu în plus la toate celelalte sacrificii care cu siguranță te va trezi în miezul nopții să te întrebe dacă se merită. Se merită să depui atât de mult efort pentru o cauză? Se merită să îți creezi singur obstacole când poți alege să faci lucrurile mai ușor? Se merită să scrii articole pe micuțul tău blog când nu știi dacă cineva vreodată le va citi? Răspunsul la toate aceste întrebări poate fi ”da” cu o condiție - tu să fii cel care crede.

Credința în scopul final al călătoriei tale este ca și credința în Dumnezeu - nu îl vezi, dar știi că e acolo. Această credință e ca un fel de autoprogramare, autohipnoză ce te ajută să vezi mai bine mijloacele intelectuale de care te poți folosi. Când dorești să îți îmbunătățești starea fizică, alegi drumul mai lung către casă sau urci scările fără lift, iar când dorești să te exprimi și să gândești mai rapid, citești texte mai grele de consumat, scrii eseuri pe teme mai complexe sau continui să postezi din când pe micul tău blog.

Dar cele mai importante sunt abilitățile pe care le putem dobândi alegând mereu calea grea în schimbul celei ușoare, una dintre aceste abilități este reziliența. Citând Wikipedia, ” Reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.”Prin urmare, situațiile dificile ne educă capacitatea de a ne adapta, iar adaptarea face diferența în cele din urmă între oamenii care au succes și cei care eșuează. Și totuși, este destul de greu să faci o cursă de lungă durată gândindu-te mereu la linia de ”Finish”, iar motivul care îi face pe cei mai mulți dinte noi să aleagă căile ușoare este lipsa viziunii pe termen lung sau lipsa unui obiectiv mai apropiat. Cei mai mulți nu înțeleg că scopul efortului fizic nu este neapărat să arăți mai bine, dar să capeți concentrare pentru a-ți înfrunta limitele, iar scopul scrisului nu este să devii scriitor, dar să știi să îți aduni mai ușor gândurile. În același mod, calea grea o aleg cei ce văd drept scop abilitățile pe care le pot dobândi și nu succesul final.

Dacă și tu te simți în pielea eroului naiv, nu căuta argumente împotriva viselor tale. Ai încredere în calea grea, căci în final această decizie din urmă va face diferența.


P.S.

Și tu dacă ai fi un teritoriu, ce teritoriu anume ai fi? (Această întrebare nu are nicio legătură cu întregul text, e doar un exercițiu psihologic de autocunoaștere.)

                                                         

1 comment: