Sunday, April 12, 2015

Textual description of firstImageUrl

Acolo nu are importanță...


       Acolo nu are importanță ce se petrece, ecourile nu mai răsună, lucrurile stau la fundul  mărilor, oceanelor, strâmtorilor, râurilor, izvoarelor, și nu există nicio regulă în enumerarea acestor forme geografice, dacă e corect să le numesc forme geografice. Unii oameni nu iubesc literatura, arta, poezia, gândurile, părerile, exprimările, unii oameni sunt seci, severi și pământeni, unii oameni sunt așa, acum sau înainte au fost, dar nu se nasc așa. Nimeni nu se naște fără vise. Profesoara mea de  geografie din liceu nu ar înțelege aceste expuneri aberante pe care le aștern, ea e anume una din clasa severilor și pământenilor, sunt sigură doar că introducerea ar putea să îi stârnească niște emoții, pentru că mările, oceanele , râurile,izvoarele, poate, nu sunt forme geografice și asta ar putea să o amuze ori să o întristeze, ori să o revolte, dar oricum ar trezi ceva în ea ca eu să înțeleg încă o dată că cuvintele au putere, au putere în fața oricui, ca și acea putere pe care noi vrem să o numim Dumnezeu.
    
   Și da, acolo nu  are importanță ce se petrece.
   
    Să mergi pe străzi.Să schimbi străzile brusc, de la o țară la alta, și să le mergi pe jos, să le simți sub călcâile tale, ar avea vreo diferență? Dimineață erai într-o țară, seara ești în alta. Oare străzile sub călcâile tale se simt diferit? Da. Totul se simte diferit, dacă cauți mai cu străduință în tine însuți. Dacă cauți orice mai cu străduință poți descoperi mereu ceva diferit, dar oamenilor le este frică. Oamenii trăiesc în universuri  mici, minuscule, dar cunoscute și bine organizate de ei , acolo se simt în securitate și atunci când gândurile le alunecă în detalii ei descoperă alte universuri, ei își dau seama că lucruri senzaționale se întâmplă peste tot, mult mai senzaționale decât în micile lor realități, și oamenii se miră, pe oamenii îi apucă groaza să știe câte lucruri extraordinare nu au loc în capul lor plin de propia lor prezență.
  
     Evadați, oameni, nimic nu vă este obstacol.Evadați într-o dimineață senină de primăvară în care aerul se bucură de mugurii înfloriți, evadați într-un apus apocaliptic în clocot, evadați într-un cer de noapte veritabil, așa cum e în cosmos, așa cum este cerul în tot universul. Evadați în ochii tuturor, de ce vă pasă atât de mult ? Vă e frică ca nu cumva cei din jur să vă recunoască licărirea din ochi și să înțeleagă că știți să zburați? Oamenii din viețile noastre nici măcar nu ne vor ști mormintele când vom muri, dar asta ar fi prea mult pentru un inițial exemplu. Ei uită de existența voastră după ce renunță să mai creadă că în lumile voastre se mai pot întâmpla lucruri extraordinare, ei nu vă mai recunosc, ei nu mai par a fi uimiți de cine sunteți voi, și vouă vă e frică să evadați prin proprii voștri ochii de față cu acești trădători potențiali. Să nu vă fie frică, dacă ați fost vreodată în stare să vă pierdeți în universul unui alt om, în el, în ceea ce este el și ați eșuat, alegerea a fost greșită doar pentru că nu v-ați pierdut într-un univers mai larg, în tot universul, în tot ce e și poate fi frumos în această lume.
  
  Data viitoare veți ști cum e corect să te pierzi, în toată lumea și nu în lumea strâmtă a cuiva în care odată puteți să nu mai găsiți loc.
   
  E atât de ironic că părinții încearcă să își dezvolte copii la vârste fragede ducându-i la cercuri de dans, desen, muzică, actorie, poezie, înot, fotbal, orice, ei știu că asta le dezvoltă gândirea, doar atunci când devenim maturi societatea nu mai recunoaște că aceleași lucruri care ne stimulau când nu eram înca formați ne pot ajuta să creștem în continuare. Societatea ignoră importanța artei în oameni, ignoră progresul personal pe care ni-l poate oferi arta, societatea ignoră umanitatea și proslăvește inumanitatea. Arta ne ajută să gândim mai mult decât matematica sau fizica, arta ne ajută să înțelegem cine suntem, căci e trist să vezi cum mulți dintre noi merg nicăieri, de rând cu gloata, pentru că nu știu cine sunt.
  
   Prea puține paragrafe,... și da, acolo nu are importanță ce se petrece, evadați înafară , înafară se petrec lucruri mai senzaționale.

                                                 

No comments:

Post a Comment