Sunday, May 20, 2018

Textual description of firstImageUrl

Viața pe orizontală - Part I



Când stăteam culcat în patul meu și mă uitam în tavan – asta era momentul zilei mele pe care îl iubeam și îl uram cel mai mult. Aveam nevoie de acest moment în ziua mea ca să îmi pot aduce aminte cine sunt și cine am fost până acum. Să rămân cu visele mele în singuratate și să visez cu ochii deschiși orice, să nu observ cum timpul se scurge printre pleoapele mele când clipesc hiptonizat uitându-mă în același punct ca o oiță bleagă. În acele momente simțeam cum încep să mă urăsc treptat, întâi pentru că mă mințeam peste fiecare jumătate de oră că mai stau câteva minute și mă scol din pat să fac orice, apoi pentru că în unele momente mâna mea se supunea prea mult forței de gravitație ca și cum greutatea întregului univers mi se adunase în palma deschisă către tavan și acum nu puteam să o mișc din loc. Și treptat începeam să mă urăsc pentru orice imagine care plutea în mintea mea, toate imaginile însă erau captivante ca niște filme pe care le cream live agățându-mi privirea de tavan ca de un ecran improvizat. Mă uram pentru că îmi plăcea să dispar din această lume reală și să ma scufund în patul meu, știam că nu este corect, aveam remușcări, mă uram și pentru alte lucruri, găseam o mie de lucruri pentru care să mă urăsc și mă uram până la lacrimi. Iar apoi plângeam – ca un martir, ca un erou, ca o jertfă, plângeam ca tot ce puteam să îmi închipui.

În micul meu oraș viața socială exista și avea intrigile sale pe care toți le luau în serios. Era important să știi cine și cu cine e în pereche sau să îți cauți o gașcă cu care să ieși, și parcă unele lucuri nu erau accesibile dacă nu te băgai în seamă cu cineva care deja avea o gașcă, ca ei să te placă și să te considere de al lor. Iar dacă asta se întâmpla, deja aveai cu cine sta în lumina slabă a felinarelor din centrul orașului și mânca semințe, mai puteai schimba o vorbă două sau puteai face planuri să ieșiți împreună într-o cafenea jegoasă, una mai populară printre puținele cafenele din acel oraș. Și dacă mergea bine de tot, după un pahar două de vin sau vodkă cumpărată de cineva aproape minor și consumată în grup – pe scările ”Centrului de Cultură și Tineret” sau pe malul râului din apropiere, cineva putea să lege o discuție extrem de ”filosofică” cu tine, fără să bănuiască ce înseamnă cuvântul ”filosofic”, povestindu-ți despre cât de dificile sunt relațiile și viața sau cum experiențele sale i-au împietrit inima la anii săi, oricâți avea, douăzeci, șapteșpe, treizeci. Și atunci când apucați să vorbiți, aia era, poate ieșeați și mâine și în altă zi și deja vă catalogați ca fiind ”împreună”, dacă ambii erați la curent cu asta. Viața aia era interesantă și avea sens pentru toți, mai puțin pentru mine care îmi stăpâneam cu greu disprețul față de oamenii cu care beam, beam și îi disprețuiam, ca și eroul principal din romanul lui J.D. Salinger ”De veghe în lanul de secară”. Dar precum se știe, alcoolul trezește sensibilitatea în unii dintre noi și sensibilitatea unora îi făcea să își dea seama că îi disprețuiam și atunci îmi mai întorceau câte o replică rebelă, dar nu aveau ce să facă decât să mă evite. Cred că doar pe la vreo cinșpe, șapteșpe ani am învățat să mă maschez așa încăt să fiu eu cel care îi înțelege, nu ei cei care mă înțeleg.

Țin minte odată ieșisem de ziua cuiva în unul din barurile alea împuțite și pline de fum care acum îmi aduc aminte foarte mult de puburile și cluburile Bucureștene până la interzicerea fumatului în locurile publice. Eram toți la o masă, comandasem niște băutură, totul era ca deobicei, unii se prefăceau că le este vesel, unii ziceau că trebuie să fie și din senin cineva începuse să spună ca nu s-a simțit bine astăzi – era omagiata. Mi se păruse că dăduse un ton diferit acelei seri cu prima replică pe care o zise, ”Îmi pare bine că ați venit la ziua mea și îmi pare bine că suntem prieteni”, simțeam cum toți se foiseră un pic, era ceva pe cale să exploadeze și eu abia așteptam. Dacă era pe cale cineva să zică ceva adevărat, ăla era momentul când puteam să savurez o destăinuire publică, din aia ca la teatru. Actorul se uită în sală și spune ”Sunt un imbecil, sunt un ratat, sunt un trist” ca și cum crede în asta, ca și cum este singur și își spune asta, dar nu este de fapt, îl văd toți și își aduc aminte cum își spuneau ei asta fiind singuri, sau sunt de acord cu el, ”Sigur că ești un imbecil, eu dacă eram în locul tău nu mă părăsea nevasta”... Așa deci, mai era un pas pănă acolo, ea își feri ochii și apoi reveni mișcată, ”Hey, ce e cu tine? Termină, e ziua ta!” îi spuse prietena ei de lângă ea. Chiar dacă era întuneric acolo, puteam să văd cum capul i se lăsase în piept și o lacrimă îi curse pe obraz, ”Mulțumesc că sunteți cu mine acum, doar că,... doar că uneori mă simt atât de singură” „Hey, termină, și eu mă simt așa, am avut și eu o perioadă de asta când eram acasă singură, tata nu știu pe unde era mereu plecat. Dar a trecut, hai lasă, acum este ziua ta trebuie să ne distrăm!” Nu știam să mă bucur sau nu, dar ăla era un moment de revelație pentru mine, acum puteam să zic și eu asta și am zis-o ”Și eu mă simt singur uneori. De fapt, noi toți suntem singuri.” Se uitaseră toți la mine ca și cum am vrut să o liniștesc, când eu îmi doream să înceapă să vorbească toți despe cum se simt și să vorbim așa vreo jumate de oră numai despre singurătate. Dar cineva o înveselise și deja seara noastră începea să se mute în faza ”hai să mergem afară și să urlăm pe străzi înainte să mergem acasă”, ceea ce și făcusem.

Mă mai gândisem la astea ceva timp pe atunci, știu că îmi plăcuse reacția ei și parcă îmi părea mai simpatică. Îmi spuneam că am ajuns să văd și oameni reali sau oamenii nu sunt chiar atât de răi și pot fi reali când vor. Ea însă plângea de fiecare dată când se îmbăta și atunci asta era doar un efect secundar al băturii, cel puțin așa credeau toți. Dar acum îmi dau seama că nu era bine, nu era bine în felul ei și mă gândesc că la ea acasă se culca și ea pe patul ei și se uita în tavan, sau poate o facea altfel. Știu că atunci când părinții îi cumpăraseră un computer a devenit atât de dependentă de rețelele de socializare, de toți oamenii aia cu care vobea pe skype, pe care îi aștepta să îi scrie, încât petrecuse mai mult de 24 de ore în fața computerului și i se înroșise un ochi. Era și amuzant și trist în același timp cand mamă-sa îmi spuse, ”Vezi, dacă te iei după capul Crinei vei avea și tu așa ochi, v-am spus să nu stați atâta la calculator!” ”Eu nu stau așa mult” i-am răspuns, cred că nu o făceam doar pentru că computerul meu era mai prost, nu aveam destulă răbdare și nici nu aveam un loc comfortabil în care să stau la fel ca ea, stateam pe un scaun adus de la bucătărie.

Țin minte asta, cum aveam treișpe apoi paișpe, cinșpe, șaișpe, șapteșpe, optișpe ani și fiecare dintre noi se simțea singur. Singur nu era tot, era și inutil, urât, neînțeles și alte chestii. Și cred că toate începuseră de la o anumită vreme când să te trezești dimineața nu mai era atât de vesel. Simțeam că realitatea începea să mă preseze cu primul cântat al cocoșului, sau mai degrabă când auzeam zgomote în bucătărie. Exact, totul deviase din momentul în care diminețile erau ca o sentință la viață. Nu știam ce dracu se întâmplă, totul avea sens și nu avea. Mă gândeam la tot felul de soluții pentru așa zisa mea existență, nu știam ce sens are viața, încercam să înțeleg, analizam asta ore în șir, îmi puneam tot felul de întrebări pe care voiam să le discut cu alții, dar pe nimeni nu îl interesa asta, iar capul meu ceda de prea multe ori lăsând gura să vorbească, să dezbată orice idee până în cele mai mici detalii. Unii mai stăteau de vorbă cu mine uneori pe teme din astea, doar până apucam replica ”Ou, stai că deja mă doare capul, nu mă pot gândi la asta”. Atunci le testam limita și eram și mândru și mă uram în același timp că limita mea era alta și poate că nu existau oameni în lumea asta care să o treacă împreună cu mine și să se întoarcă înapoi teferi, neinfluențați de tonul depresiv al discuțiilor existențiale sau dacă ar fi fost influențați măcar să nu le pară rau așa cum nu îmi părea mie, să fie acolo de dragul ideii așa cum eram eu. Dacă mi-ar fi spus cineva atunci că viața nu are sens, dacă aș fi auzit pe cineva care să îmi spună asta atunci, dacă aș fi auzit pe cineva care să îmi spună: ”Hey, amice, eu am fost acolo și ăsta este răspunsul la întrebările tale - nu se merită să îți consumi spiritul de dragul unor idei, să te scufunzi în tine de atâtea ori și să ieși tulburat de acolo. Totul are sens și nimic nu are. Condiția ta actuală nu ești tu, tristetea ta nu ești tu, excesul de emoții nu înseamnă să îți asculți inima! Ieși din pielea ta și fă o plimbare și când te întorci nu te mai uita la tine, privește înafară. Prea mulți privesc în interior când lumile noastre sunt prea mici. Extinde-ți lumea cunoscând ce este înafară. Dispoziția ta nu trebuie să dicteze comportamentul tău, ea este ca un al șaptelea simț pe care trebuie să îl cunoști și să înveți să îl stăpânești” poate nu l-aș fi ascultat, din cauza nevoii mele de sacrificare în numele a ceva mai important decât mine sau poate aș fi auzit câte ceva din ce avea să îmi spună doar pentru că el a fost acolo după limită, unde credeam că fusesem doar eu, deocamdată...



No comments:

Post a Comment